Qatar

5 redenen waarom je naar Qatar moet reizen

Tussen de skyline, zandduinen en strand heeft de kleine Arabische staat Qatar laten zien dat het de andere emiraten aan de Perzische Golf al lang kan bijhouden. Acht redenen waarom je daarheen moet reizen.

Qatar is klein, ontspannen en onafhankelijk

Net als Dubai is Qatar een emiraat – dat wil zeggen, geregeerd door een emir – maar in tegenstelling tot Dubai is Qatar volledig onafhankelijk. Terwijl Dubai deel uitmaakt van de Verenigde Arabische Emiraten en nu ook het dichtstbevolkte emiraat van de VAE is, staat de kleine staat Qatar er alleen voor. Bovendien is Qatar erg klein. Hierdoor is de expatgemeenschap in Doha veel kleiner dan in Dubai. Expats, dus werknemers uit andere landen, hebben hier dus een hechtere gemeenschap dan in Dubai. De emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad al-Thani, wordt vereerd en bewonderd, zijn gezicht plakt als een sticker op elke tweede auto en wordt verlicht op de wolkenkrabbers van de stad.

Qatar bouwt, maar geen superlatieven

Mede door het WK 2022 wordt er overal in Qatar gebouwd. Doha ziet er momenteel uit als één grote bouwwerf. Omdat de gastheer wil schitteren: straten worden verbreed, stadions gemoderniseerd – er komen een half dozijn nieuwe bij – er wordt een metrolijn aangelegd en er komen meer wolkenkrabbers.

Maar anders dan in Dubai gaat het niet om superlatieven en om alles het grootste en beste te bouwen, maar gewoon om de stad klaar te maken voor het evenement en de vele bezoekers. Skihallen met airconditioning in de woestijn? Nee. “Die gigantomanie willen we juist vermijden”, zegt Jan De Boer, hoofd van het VVV-kantoor van Qatar. Qatar wil geen massatoerisme zoals in Dubai Geen twijfel mogelijk: het toerisme in Qatar staat nog in de kinderschoenen. Maar wat er in het emiraat gebeurt, gebeurt zorgvuldig. Je kijkt heel goed naar Dubai. Echter niet om te kopiëren, maar om te leren van fouten.

Voor de kleine staat is het heel duidelijk: massatoerisme mag zich hier niet ontwikkelen. Daarom positioneert het land zich in een niche en zet het in op sport en cultuur, altijd met oog voor kwaliteit en exclusiviteit. “We mogen hier nooit massatoerisme hebben”, zegt Jan De Boer. Dat voel je als je door het land reist: de toeristenstroom is beheersbaar en je kunt heel ontspannen reizen zonder omringd te zijn door andere vakantiegangers.

Qatar pronkt – maar dan anders

De rijkdom van een land laat zich vaak op straat zien. Maar waar in Dubai luxe sleeën in alle kleuren en vormen aanwezig zijn, is er in Qatar praktisch maar één automodel: robuuste terreinwagens. “Op straat kun je zien wie Qatarezen zijn”, zegt Abdullah al-Louh, hoofd van touroperator q-explorer.com, die zelf elke dag in zijn Range Rover zit. Qatari’s rijden vaak de woestijn in, dus je hebt een sterke auto nodig.” Want in het weekend wil iedereen de stad uit. Dat betekent: campers worden achter offroad-voertuigen aangekoppeld en het is op weg naar de woestijn, iets minder dan een uur rijden. Als vakantieganger kun je ook de woestijnervaring hebben.

Het coolste is het zogenaamde dune bashen.

Je giert de duinen op en neer in een terreinwagen en voelt alsof je in een achtbaan zit, alleen in de woestijn. Trouwens, voordat de rit begint, worden de banden leeggelopen omdat je in het zand minder druk op de banden hoeft te zetten.

Doha is hip

Ja, er wordt veel gebouwd in Doha, en ja, er zijn ook veel futuristische wolkenkrabbers en chique luxe hotels. Maar onder de hotelklassiekers die zich hier hebben gevestigd, vind je er ook die het label “hip” meer dan verdienen. De culinaire scene is groot, veel beroemde chef-koks hebben restaurants in Doha, meestal in de vijfsterrenhotels in de West Bay, zoals Gordon Ramsay’s “Opal” in The St. Regis Doha of de “CUT by Wolfgang Puck” in de Mondriaan Hotel. Dat laatste is echt een bezoekje waard: het hotel is zo eigenzinnig ingericht dat je zeker een “Alice in Wonderland” gevoel krijgt! Bijzonder gaaf: er is ook een vestiging van de “Magnolia Bakery”, bekend van “Sex and the City”. Ook in de hotels vind je de hipste rooftopbars, overigens de enige plekken in Qatar die alcohol schenken. Vooral hip zijn de “RISE Bar” (Mondrian Hotel), de “Secret Garden” (Kempinski Hotel) en de “Strata” (Intercontinental Hotel).