Bad

Het bad in de slaapkamer

Je kent ze wel van hotelsuites en Hollywoodfilms: vrijstaande badkuipen midden in de slaapkamer. De laatste jaren is deze trend ook steeds meer zichtbaar in particuliere huishoudens. Een interieuroplossing die de slaapkamer in huis niet alleen een extra dosis luxe geeft, maar ook praktische aspecten heeft. Als de badkamer bijvoorbeeld maar een paar vierkante meter is, wordt meestal voor een douche gekozen. Om niet te hoeven genieten van een aangenaam warm bubbelbad, ligt het idee om het bad uit te besteden dan ook voor de hand. Het nieuwe kamerdesign biedt ook zeer exclusieve ontspanningsmogelijkheden. Stel je bijvoorbeeld een filmavond voor in het bad of zelfs een whirlpool – zonder de badkamer te blokkeren.

Belangrijkste vereisten op een rij

Maar is het makkelijk om in elke slaapkamer een ligbad te plaatsen? Om alles soepel te laten verlopen, moeten natuurlijk vooraf bepaalde technische en ruimtelijke eisen worden gecontroleerd: Een badkuip heeft ruimte nodig. Dit geldt zowel voor de badkamer als de slaapkamer. Bij het ontwerpen van bijvoorbeeld een vrijstaande badkuip wordt een afstand rondom van 55 cm aanbevolen. In de slaapkamer kan deze nog groter zijn om andere vochtgevoelige voorwerpen te beschermen tegen ongewenste waterspetters. Houd er altijd rekening mee dat een badkuip de luchtvochtigheid in de kamer kan verhogen. Daarom kan niet worden uitgesloten dat hier achteraf moet worden ingebouwd, bijvoorbeeld in de vorm van een luchtafvoersysteem.

Ook wand- en vloeroppervlakken in de directe omgeving van het bad kunnen zeer nuttig blijken te zijn met een waterafstotende bekleding. Als u echter een uniforme vloer wilt, maar geen tegels in de slaapkamer, krijgt u met Vigor individual Resopal een aantrekkelijk alternatief voor de holistische bekleding van kamers. Last but not least is het bij het plaatsen van een badkuip belangrijk om ervoor te zorgen dat de ruimte alle benodigde aansluitingen heeft of dat er de mogelijkheid is om de benodigde water- en elektriciteitsleidingen op de gewenste locatie te leggen. Voor slaapkamers met bestaande vloerverwarming kan dit echter ook betekenen dat individuele ruimtes moeten worden aangepast. Rond, vierkant of ovaal – in de slaapkamer is in principe elke badkuipvorm mogelijk. Vrijstaande badkuipen worden echter met name aanbevolen, omdat ze niet grenzen aan een muur die zou moeten worden beschermd door een vochtabsorberend paneel.

Badkamer en suite en masterbadkamer

Niet alleen een ligbad, maar een complete badkamer in de slaapkamer wordt samengevat onder de term “badkamer en suite”. Als je echter naar een dergelijke variant streeft, zou je een andere badkamer in huis moeten hebben, anders zou je gasten altijd toegang moeten geven tot bijvoorbeeld de slaapkamer. Er moet ook aan worden herinnerd dat met name het gebruik van het toilet een zeer intieme aangelegenheid is die in een gedeelde slaapkamer kan leiden tot misplaatsing. Tegelijkertijd mag niet worden vergeten dat het gebruik van toilet, douche en wastafel een achtergrondgeluid veroorzaakt dat door de partner als storend kan worden ervaren.

Als alternatief kan de wens voor een badkamer dichtbij de slaapkamer worden vervuld door de zogenaamde “masterbadkamer”. Het badkamergedeelte – geïnspireerd op de Amerikaanse kamerarchitectuur – bevindt zich niet in de slaapkamer, maar direct ernaast en is alleen via deze te bereiken. Voor meer privacy voor alle betrokkenen.