Koers ethereum

De ether 1×1. Wat is Ethereum? Wat is ether?

Wanneer we het woord «Ethereum» horen, associëren we het meestal met een cryptocurrency – zoals Bitcoin. Hoewel deze definitie niet helemaal verkeerd is, is Ethereum veel meer dan alleen een simpele cryptocurrency. Het is eigenlijk een open platform op basis van blockchain-technologie waarmee ontwikkelaars gedecentraliseerde applicaties kunnen maken en implementeren via slimme contracten. Binnen het Ethereum-platform bevindt zich de cryptocurrency “Ether” die wordt gebruikt om applicaties aan te drijven die op de Ethereum-blockchain zijn gebouwd. Kijk zelf maar eens wat voor een effect dit heeft gehad in het verleden op de ETH koers euro.

Het doel van Ethereum is om de manier waarop internet werkt fundamenteel te veranderen: computersystemen die samenwerken zonder centrale derde partijen. Met Ethereum kunnen softwaretoepassingen worden uitgevoerd op een netwerk van veel privécomputers (ook bekend als een gedecentraliseerd systeem).

Wat is een gedecentraliseerd systeem?

Persoonlijke en financiële gegevens, evenals wachtwoorden, worden opgeslagen op een server of op serverfarms (“cloud”) van grote bedrijven zoals Facebook, Google en Amazon. Deze server is eigenlijk gewoon een gecentraliseerde computer met een database. Maar de keerzijde van centralisatie is kwetsbaarheid: als die computer beschadigd raakt, verdwijnen alle gegevens en de bijbehorende website. Ook zijn er talloze voorbeelden van ongeoorloofde toegang tot gegevens. Met blockchain-technologie wordt dezelfde database over een groot aantal computers verdeeld, dus alle informatie in de database is openbaar en de database kan niet echt worden afgebroken zolang een breed netwerk van computers bijdraagt. Samengevat betekent dit het vervangen van gecentraliseerde megacomputers en cloudservers door een groot, gedecentraliseerd netwerk van vele kleine computers, gerund door vrijwilligers van over de hele wereld.

Wat is een blockchain?

Op het eerste gezicht is een blockchain niets meer dan een digitaal grootboek of database waarin allerlei informatie kan worden opgeslagen, verwerkt, gedeeld en beheerd. Een blockchain biedt dus voor veel mensen de mogelijkheid om het eens te worden over een dataset, ook al kennen of vertrouwen ze elkaar niet. Door cryptografie, wiskunde en zorgvuldige regels te gebruiken, kan iedereen het eens worden over een lijst met records (“blocks”) die zijn gebeurd. In het Bitcoin-voorbeeld kunnen alle betrokken partijen overeenstemming bereiken over een grootboek van alle gedane betalingen en kunnen ze op elk moment zien hoeveel geld iedereen heeft. Dit concept wordt ook wel gedistribueerde grootboektechnologie genoemd. Dit soort geld wordt “cryptocurrency” of “digitale valuta” genoemd omdat het geld wordt bijgehouden door de computer, net als online bankieren. Ethereum gebruikt hetzelfde idee, maar in plaats van alleen betalingen te volgen, houdt het computerprogramma’s bij. Deze computerprogramma’s kunnen nog steeds worden gebruikt om geldstromen te volgen, maar ze kunnen ook voor zoveel meer worden gebruikt, zoals krediet en bankieren, naleving van regelgeving, veilingen of zelfs beslissen wie een verkiezing heeft gewonnen!

Wat is Ethereum nu?

Ethereum heeft als doel de manier waarop internet werkt volledig opnieuw uit te vinden. De visie van Ethereum is om een ​​”wereldcomputer” te creëren – een enorm netwerk van veel privécomputers waarop verschillende internettoepassingen worden uitgevoerd zonder derden. Het verwijderen van gecentraliseerde derde partijen heeft veel voordelen. Aangezien Ethereum een ​​computernetwerk is dat wordt beheerd door de gemeenschap van gebruikers, betekent dit dat persoonlijke gegevens niet langer worden opgeslagen op de centrale servers van grote bedrijven en dus niet kunnen worden gehackt, verkocht en vernietigd – dus het is veiliger! Bovendien betekent decentralisatie dat geen enkele gebruiker of groep gebruikers kan worden uitgesloten van het gebruik van applicaties, waardoor mensen uit alle landen de mogelijkheid krijgen om ze zonder autorisatie of toestemming te gebruiken.

Ethereum kan voor alles worden gebruikt waarvoor je een computerprogramma kunt schrijven. Maar als er een situatie is waarin een programmeur iets wil bijhouden en het een probleem zou zijn als iemand de resultaten zou kunnen hacken of manipuleren, kan Ethereum helpen! De resultaten zien eruit als gewone websites of mobiele apps, maar zijn niet manipuleerbaar. Zolang ze goed zijn gebouwd, heeft zelfs de persoon die de app zelf heeft gemaakt niet de macht om de regels te overtreden waarmee ze hebben ingestemd.

Ether – “Programmeerbaar geld”

Ether een digitale valuta noemen kan een beetje misleidend zijn – omdat het meer als een “digitaal bezit” functioneert. Net zoals je benzine nodig hebt om je voertuig van brandstof te voorzien, heb je ether nodig om applicaties op de Ethereum-blockchain uit te voeren. Deze ether stuurt de zogenaamde “slimme contracten” aan, houdt DApps (gedecentraliseerde apps) draaiende, genereert tokens.