Huwelijksringen

De solitaire ring – de klassieker voor verloving en bruiloften

Solitaire-ringen met hun enkele diamant zijn bekend van de onschatbare verlovingsringen van de sterren op de rode loper, die de roddelpers vullen met speculaties en menig vrouw doen dromen en dromen. Geen wonder dus dat ze voor velen het toonbeeld zijn van de perfecte verlovingsring, maar ook gewaardeerd worden als trouwring.

Oorspronkelijk is de solitaire ring een ring met een enkele briljant geslepen diamant gezet in een klauwzetting. Het kan terugkijken op een lange traditie die meer dan een eeuw teruggaat. De solitaire dankt zijn naam aan zijn enkele edelsteen en het Franse woord “solitaire”.

De traditionele klauwzetting bestond uit zes klauwen, maar van deze vorm wordt vaak afgeweken, mede om puur praktische redenen: de klauwzetting brengt de schittering van de steen op een unieke manier naar voren, maar maakt de verlovings- of trouwring ook minder geschikt voor alledaags gebruik. gebruiken. Als je wilt voorkomen dat je in het dagelijks leven met de ring vast komt te zitten, moet je de griffelzetting achterwege laten en terugvallen op een ring met een ingebedde steen.

Moderne solitaire ringen verschijnen niet altijd als diamanten ringen. Tegenwoordig worden alle ringen die zijn versierd met een enkele steen solitair genoemd, of het nu gaat om een ​​briljant, een diamant met een andere slijpvorm of een geheel andere edelsteen. Als je je geliefde een solitaire wilt schenken voor een verloving of bruiloft, hoef je er niet per se een half jaarsalaris voor te sparen. De verschillen in prijs en ontwerp hangen voornamelijk af van de grootte van de diamant en het gebruikte materiaal. Oorspronkelijk werden solitaire ringen gemaakt van platina, maar tegenwoordig wordt ook vaak geel- of witgoud gebruikt, meer ongebruikelijke modellen zijn van rood- of roségoud.

De klassieke modellen bevatten nog steeds trouwringen met diamanten. Edelstenen zoals robijn, saffier of smaragd worden ook vaak gebruikt voor trouwringen en zijn een goed alternatief voor diamanten ringen. Naast de grootte en zuiverheid van de stenen, draagt ​​de slijpvorm bij aan het ontwerp van de ring, omdat deze de zetting en de vorm van de ring beïnvloedt. Terwijl het type slijpvorm bepaalt of de steen glad of facet geslepen wordt, zijn er tal van verschillende slijpvormen.

We laten je kennismaken met de belangrijkste snijvormen voor diamanten, die vaak gekozen worden voor trouwringen:

  • Briljant geslepen: Rond geslepen stenen met minstens 56 facetten die het invallende licht perfect reflecteren en daarom waarschijnlijk de meest populaire en bekende geslepen vorm voor diamanten zijn. Er zijn ook ovale stenen met briljant geslepen.
  • Zestienpunts: Rond geslepen stenen die zijn geslepen met 16 randen.
  • Achthoekig: rond geslepen stenen genoemd naar 8 randen. Dit type slijpvorm wordt voornamelijk gebruikt voor kleine diamanten.
  • Roos: stenen met 12, 24 of 48 facetten. Deze snit wordt ook wel de “Hollandse roos” genoemd.
  • Bol en Peer: Briljant geslepen stenen in de driedimensionale peer- of bolvorm geslepen.
  • Ovaal: stenen met een elliptische briljant geslepen
  • Hart: Stenen die in de vorm van een hart zijn gesneden
  • Ster: Briljant geslepen stenen die een stervormig patroon vormen
  • Emerald cut: een achthoekige snede, ook wel de ’trapsnede’ genoemd.