Keukenmachines

Keukenmachine – voor wie en wanneer is de alleskunner de moeite waard?

Moderne keukenmachines zijn allrounders met veel goede eigenschappen. Consumenten moeten nadenken: wat moet het kunnen, wat is nutteloos en wat mag het kosten? Een keukenmachine is geschikt voor elk huishouden waarin veel gekookt of gebakken wordt. Doe je dit minder, dan kom je met een klein apparaatje wel toe. Door de veelheid aan functies van moderne keukenmachines, kan het tegenwoordig worden gebruikt door eenpersoons- tot gezinshuishoudens.

Welke soorten foodprocessors zijn er?

Apparaten die meer dan twee functies kunnen vervullen, worden keukenmachines genoemd. Dit geldt zelfs voor een kleiner apparaat als een standmixer, de eenvoudigste vorm van keukenmachine. Klassieke keukenmachine: Klassieke apparaten zijn uitgerust met een zwenkarm die naar boven opent. Ze zijn geschikt om te kneden en te roeren dankzij verschillende gebruiksvoorwerpen. Deze keukenklassiekers zijn perfect voor het kneden van zwaar deeg en roeren. Hoogwaardige apparaten hebben aan de bovenzijde een extra bevestigingsmogelijkheid voor diverse accessoires.

Compacte machines zijn absolute allrounders en worden meestal aangeboden met veel accessoires en uitbreidingsapparaten. Ze vervangen een verscheidenheid aan keukengadgets en zijn een goede keuze voor een gezinshuishouden. De unit voor kneden en gardes bevindt zich meestal in de vloer en is dan niet zo geschikt voor zwaar deeg als zwenkarmtoestellen. Compacte apparaten met kookfunctie: Apparaten met een kookfunctie zijn een speciaal type keukenmachine. Het apparaat neemt niet alleen het voorbereidende werk voor zijn rekening, maar kookt, roert, stooft of stoomt tegelijkertijd. Deze apparaten zijn zeer functioneel.

De motor zit in de behuizing van de foodprocessor. Dit kan worden bepaald door de prestaties. Het wattage staat voor het stroomverbruik van een apparaat, maar kan ook een indicatie zijn van een goede motor. Heb je bijvoorbeeld grotere hoeveelheden pasta nodig, dan heb je voor je keukenmachine een krachtige motor van minimaal 1.000 watt nodig. Een stukje Parmezaanse kaas of kruiden moet met deze kracht geplet kunnen worden.

Traploze regelaars en temperatuurregelingen in stappen van 5°C zijn nu vanzelfsprekend voor machines met een kookfunctie. Duidelijke en eenvoudige displays komen overeen met het moderne huishouden en maken koken bijna kinderspel.

Waar moet ik op letten bij het kopen?

Het hangt altijd af van de individuele behoeften van een huishouden welk type apparaat moet worden gekocht. Fabrikanten proberen met steeds meer toepassingsgebieden punten te scoren. Een machine dient meerdere keren per week gebruikt te worden, zet hem indien mogelijk klaar op het werkblad in de keuken voor direct gebruik, en verzamel geen stof in de kelder of in de keukenkast.

De volgende factoren zijn van belang bij de aankoopbeslissing: Eigenschappen: Wat moet een machine kunnen, welke functies gebruik ik echt? Heb ik een pasta-opzetstuk en vleesmolen nodig als ik geen tijd heb om er een te maken? Zijn de mengkom en het motorvermogen voldoende als ik grote hoeveelheden eigen brood bak? Natuurlijk zijn ook machines interessant die naast roeren en kneden andere huishoudelijke apparaten die niet vanzelfsprekend zijn, zoals ijs maken, koffie en graan malen, ingebouwde weegschaal of timers, kunnen vervangen.

Voor kleinere huishoudens is een machine met 300 tot 500 watt en een inhoud tot 4 liter voldoende als instapmodel. Voor grote huishoudens adviseren wij een vermogen van 1.000 watt en meer en een inhoud van minimaal 5 liter. Dit geldt voor de compacte machines. Bij machines met een kookfunctie is een machine met een inhoud van ca. 2 liter ruim voldoende voor een vierpersoonshuishouden.